Tietoturvan merkitys korostuu entisestään yrityksissä tänä päivänä, kun työskentely tapahtuu yhä useammin monilta eri laitteilta ja etäyhteyksien kautta. Kaikki yritykset ovat alttiina tietoturvariskeille, olipa kyseessä sitten pieni muutaman hengen yhtiö tai isompi organisaatio. Hyvä tietoturva ei koostu vain yhdestä toimenpiteestä, vaan on monien eri tekijöiden summa.
Tästä blogista löydät viisi keskeistä vinkkiä, joiden avulla voit parantaa yrityksesi tietoturvaa helposti ja tehokkaasti!
1. Kartoitus: Käy läpi laitteet, sovellukset ja palvelut, jotka yritykselläsi on käytössä
Ensimmäinen askel kohti parempaa tietoturvaa on kattava kartoitus. On tärkeää, että tiedät, mitä laitteita, sovelluksia ja palveluita yritykselläsi on käytössä, sekä kuka käyttää mitäkin.
Työ ei enää rajoitu pelkkiin tietokoneisiin, vaan yhä useammin myös puhelimet ja tabletit ovat käytössä päivittäisissä tehtävissä. Kaikkien näiden laitteiden tietoturvasta tulee huolehtia, sillä yksikin suojaamaton laite on tietoturvariski yritykselle. Laitteiden läpikäynnin lisäksi on yrityksen toiminnan jatkuvuuden ja tietoturvan kannalta syytä huomioida eri toimintojen hyödyntämät sovellukset ja palvelut riittävän kattavasti, aina tuotannon ohjauksen järjestelmistä markkinoinnin sosiaalisen median tileihin asti.
Kartoituksessa on myös huomioitava käyttäjä- ja pääsyoikeudet: onko pääkäyttäjä enää töissä talossa, ja onko kaikilla työntekijöillä juuri ne oikeudet, joita heidän työtehtävänsä vaativat? Onko entisillä työntekijöillä yhä voimassa olevat tunnukset, vai onko pääsy yrityksen tietoihin estetty asian mukaisesti? Mikäli työtä tehdään paikan päällä yrityksen toimistotiloissa, on kulunvalvonnan tilanne myös syytä kartoittaa ja päivittää ajan tasalle.
2. Hyödynnä salasanojen hallintasovellusta ja vahvaa tunnistautumista
Yrityksissä käytetään lukuisia eri järjestelmiä ja palveluita, joten salasanojen turvallinen hallinta on kriittistä. Salasanojen hallintasovellus mahdollistaa sen, että jokaiseen palveluun saadaan tarpeeksi vahva ja yksilöllinen salasana, jolloin tietoturvariskiä ei aiheuta esimerkiksi se, että joku työntekijöistä käyttäisi samaa salasanaa jokaisen palvelun kohdalla. Samalla hallintasovellus varmistaa, että salasanat pysyvät suojassa, ja että ne on tarvittaessa helposti, mutta turvallisesti jaettavissa.
Keskitetyn salasanojen hallinnan lisäksi kaksivaiheinen tai monivaiheinen tunnistautuminen kannattaa ottaa käyttöön aina, kun mahdollista. Kaksi- tai monivaiheinen tunnistautuminen hankaloittaa ulkopuolisen tahon pääsyä järjestelmiin ja tekee käyttäjätileille murtautumisesta huomattavasti vaikeampaa, kun kirjautumiseen vaaditaan muutakin kuin pelkkä salasana.
3. Käytä keskitettyä laitehallintaa
Erityisesti liikkuvaa työtä tekevillä työntekijöillä laitteiden suojaus on avainasemassa. Keskitetyn laitehallinnan (MDM) avulla voit varmistaa, että yrityksen kaikissa laitteissa on asianmukaiset suojausasetukset ja päivitykset. Keskitetty laitehallinta mahdollistaa useiden laitteiden etähallinnan ja tietojen salaamisen kerralla yhdestä pisteestä käsin.
Yksi tärkeä toimenpide laitehallinnan lisäksi on kovalevyn salaaminen, joka suojaa tietoja, vaikka laite joutuisi vääriin käsiin. Vahvat salasanat ja kaksi- tai monivaiheinen tunnistautuminen eivät auta tilanteessa, jossa väärinkäyttäjä pääsee suojaamattomaan kovalevyyn käsiksi. Kovalevyn salaaminen on tärkeä investointi etenkin sellaisessa työkulttuurissa, jossa työtä voidaan tehdä aika- ja paikkariippumattomasti eri kaupungeissa – tai jopa eri maissa. Näin mahdollisen varkauden sattuessa arkaluonteiset tiedot pysyvät suojassa.
4. Kouluta henkilöstöä tunnistamaan tietoturvauhat
Yksi suurimmista tietoturvariskeistä on inhimillinen virhe. Sähköpostit ja tekstiviestit ovat yleinen tapa, jolla hakkerit pyrkivät levittämään haittaohjelmia. Viestit voivat olla todella uskottavasti muotoiltuja, ja toisinaan lähettäjä saattaa vaikuttaa luotettavalta ja jopa tutulta toimijalta, jolloin työntekijä voi erehtyä klikkaamaan vaarallista linkkiä tai luovuttamaan tietoja. Panosta siis henkilöstön kouluttamiseen ja säännölliseen tiedottamiseen siitä, kuinka tietoturvauhkia voidaan välttää tänä päivänä.
Koska olemme vain ihmisiä, vahinkoja sattuu. Sen vuoksi onkin tärkeää korostaa henkilöstölle, että mitä nopeammin ilmoittaa tekemästään virheestä, sen vähemmän rikollinen ehtii aiheuttamaan vahinkoa. Nopea reagointi voi olla kullanarvoinen toimenpide silloin, kun tietoturva on uhattuna ja liiketoiminta ajautuu vaaraan.
5. Varmista yhteyksien turvallisuus ja suorita päivitykset heti
Paikkariippumattomuus ja digitalisaatio ovat saaneet aikaan sen, että työntekijät liikkuvat usein ja tekevät töitä esimerkiksi hotelleissa, kahviloissa tai lentokentillä. Näissä tapauksissa on aina turvallisempaa jakaa netti omasta työpuhelimesta kuin luottaa julkisiin verkkoihin, joiden suojaus voi olla heikolla tasolla.
Suojatun yhteyden lisäksi laitteet ja ohjelmistot tulee päivittää säännöllisesti ja aina silloin, kun uusi tietoturvapäivitys on saatavilla. Päivityksillä korjataan monesti tietoturva-aukkoja, ja niiden asentamatta jättäminen altistaa järjestelmän hyökkäyksille.
Luotettava IT-kumppani ja tietoturvasuunnitelma luovat pohjan liiketoiminnan suojaamiselle
Yrityksen tietoturva on moniulotteinen kokonaisuus, jonka jokainen osa-alue on tärkeä liiketoiminnan jatkuvuuden kannalta. Yksikään näistä vinkeistä ei yksinään riitä turvaamaan liiketoimintaasi, mutta yhdessä ne muodostavat ennaltaehkäisevän ja vahvan suojan yrityksesi tiedoille ja toiminnoille. Ulkoinen IT-kumppani tuo asiantuntevan tuen tietoturvan parantamiseksi, mutta vastuu tietoturvasta on lopulta aina yrityksellä itsellään. Siksi yrityksen tietoturvasuunnitelma onkin tärkeää käydä läpi ja päivittää esimerkiksi kerran vuodessa.
Mikäli kaipaat luotettavaa IT-kumppania, ja haluat varmistaa yrityksesi tilanteen tietoturvan osalta, ota meihin yhteyttä! Me Getafixillä tarjoamme kokonaisvaltaisia IT-ratkaisuja ja tietoturvapalveluita, joiden avulla voit keskittyä liiketoimintasi kehittämiseen turvallisin mielin.